Ny forskning, offentliggjort i Journal of Epidemiology & Community Health, viser at fisk mindsker risikoen for depression.
For mænd vil en kost godt varieret med fisk reducere risikoen for depression med helt op til 20 procent. For kvinders vedkommende kan den reducere risikoen med omkring 16 procent.
Forskere fastslår, at omega 3-fedtsyrer, som findes i fisk, kan ændre mikrostrukturen af menneskets hjernemembraner og ændre aktiviteten af neurotransmittere, dopamin og serotonin, som begge menes at være medvirkende i ved en depression.
Proteiner, vitaminer og mineraler, der i rigt mål findes i fisk, har i undersøgelsen vist sig at afhjælpe og afværge en kommende depression, når kosten ændres til et stort indtag af fisk.
Blandt gravide og ammende er forvirringen ofte stor, når det gælder fisk og skaldyr. Til tider kan denne forvirring resultere i, at kvinderne helt vælger fisken fra. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du som gravid og ammende spiser 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk.
Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen, indlæringsevne og hukommelse. Desuden har disse fedtsyrer en særlig betydning for, om graviditeten opnår normal længde, og om barnet har en normal fødselsvægt.
Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, når vi vokser og udvikler os, og når vi er blevet ældre og skal ”vedligeholdes”. Derfor skal omega-3 fedtsyrer helst være til stede i vores kost.
Fisk og skaldyr virker forebyggende i forhold til forskellige sygdomme som:
- Hjertekarsygdomme
- Kræft
- Gigt
- Overvægt og fedme
Det skyldes indholdet af vitaminer og mineraler samt det sunde fedt, omega-3 fedtsyrer, som fisk og skaldyr indeholder.
Den sygdomsforebyggende effekt af at spise fisk er bedst undersøgt for hjertekarsygdomme. Effekten menes at hænge sammen med fiskens fedtindhold og dens høje indhold af de specielle langkædede fedtsyrer af n-3 familien.
Flere undersøgelser viser, at indtag af fisk og fiskeolier har følgende gavnlige virkninger:
- Nedsætter risikoen for blodprop i hjertet
- Nedsætter antallet af fedtsyrer i blodet
- Sænker blodtrykket
- Mindsker risiko for sammenklumpning af blodplader
- Mindsker risiko for uregelmæssig hjerterytme i tilfælde af blodprop
Der er mange undersøgelser, der tyder på, at omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA har en forebyggende og hæmmende virkning på kræftceller. Forskerne regner med, at fedtsyrerne kan virke ved at hæmme eller stoppe celledelingen af syge celler, fremme kræftcellernes død og generelt styrke immunforsvaret. Læs Politikens artikel: Selen påvirker risiko for kræft her.
Omkring 700.000 danskere har en eller anden form for gigt. Leddegigt er en af de gigtformer, der forekommer hyppigst. I den grønlandske og færøske befolkning er gigt lige så udbredt som i den danske befolkning, men her er gigten ikke så aktiv. Meget tyder på, at et væsentligt større indtag af fisk i Grønland og på Færøerne kan være årsagen, og at leddegigten påvirkes positivt af en kost med et højt indhold af fiskeolier.
Fisk er en relativt mager spise. Fx indeholder magre fisk som fx rødspætte, torsk og skrubbe indeholder under 2 g fedt pr. 100 g, mens fede fisk som laks og sild hhv. 10 og 13 g fedt pr. 100 g. Hvis du spiser 2 fiskemåltider om ugen og fiskepålæg til frokost jævnligt, vil du kunne erstatte noget af det mere fedtholdige kød og de mere fedtholdige kødprodukter i kosten, sådan at dit samlede daglige fedtindtag sænkes. På denne måde kan du forebygge overvægt og fedme.
Danske forskere har i 2010 konkluderet, at kostens betydning er vigtigere end Forebyggelseskommissionen tidligere har antaget. Ifølge den nye forskning kan man forlænge sit liv med et kvart år alene ved at spise fisk to gange om ugen. Og på samfundsniveau kan Danmark spare 14,2 mia. kr. over de næste 30 år, hvis danskerne spiser fisk to gange om ugen.
Det bugner med rødspætter i de danske have netop nu, og det er der god grund til at benytte sig af. Rødspætten er nemlig særdeles rig på mineralet selen, som blandt andet bidrager til dannelse af sædceller.
Der er mange gode grunde til at få mere fisk og skaldyr på spisebordet. Netop nu begynder højsæsonen for rødspætten, som ikke alene er en god kilde til proteiner og D-vitamin, den har også en lidt mere opsigtsvækkende effekt. Den magre fisk er en af de fisk med det højeste selen-indhold, og lige netop mineralet selen bidrager blandt andet til dannelse af sædceller.
"Sund og varieret kost giver en sund krop og dermed også et sundt legeme, mens bløde pomfritter og anden junkfood giver et blødt legeme, fordi den type kost ikke giver os de fornødne vitaminer og mineraler. Selen sætter sædproduktionen og dermed også potensen op, hvilket gør fisk til en god potensforlænger", siger sexolog Jakob Olrik.
Selen er desuden et næringsstof, der er vigtigt for vores sundhed, fordi det beskytter os mod sygdomme. Personer med ensidigt kostvalg kan have en ringe indtagelse af selen, og her kan rødspætter og fisk generelt bidrage til at få dækket selenbehovet.
Ifølge Jakob Olrik er det dog ikke kun selen indholdet, som er afgørende for, at fisk fungerer som naturlig viagra.
"Fisk fungerer også som et fremragende forspil. Det er mere romantisk er servere fisk og hvidvin, som gør dig let, fremfor en stor rød bøf, der gør dig tung og forstoppet. Fiskens smag skærper også vores sanser, så vi eksempelvis nipper lidt mere til vinen. Det er et godt udgangspunkt for god sex", siger Jakob Olrik.